Petra-keittiöt historia

1970-luku

1975 alkoi Petra-keittiökalusteiden valmistus kun Tampereen Puuleima osti tehtaalleen ensimmäisenä suomalaisena keittiökalustetehtaana kalustelevyn valmistukseen tarkoitetun kalvopinnoituskoneen. Saksasta hankitun koneen ja koneella valmistetun tuotteen nimeksi tuli Petra, joka keksittiin siihen aikaan ilmestyvän saksalaisen aikakauslehden mukaan.

1979 päätettiin rakennusliikemyynnin lisäksi avata oma jakelukanava myös Petra kuluttajamyynnille. Ensimmäiset Petra-mallikeittiöt suunniteltiin myyntiin Rauta Otran myymälöihin.

Kalvopinnoituskoneen myötä maalattujen räiskyvän keltaisten, vihreiden ja oranssien ovien tilalla alettiin valmistaa hillittyjä yksivärisiä pinnoiteovia, valikoimaan tuli uutuutena myös puu- ja kangasjäljitelmäkuoseja. Ovien ilmettä lisättiin pintaan kiinnitettävillä listoilla ja nuppivetimien rinnalle tuli lankavetimiä. Keittiön laatat olivat monesti kuviollisia ja teräskansi kuului joka keittiöön.
Kodinkoneista jääkaappi, lattialiesi ja kahvinkeitin alkoivat olla jo jokaisen suomalaisen keittiössä. Sen sijaan astianpesukone, pakastin ja yleiskone oli vain harvoilla.

1980-luku

1982 Petra-keittiöistä tuli valtakunnallinen keittiötoimittaja K-raudoille.

1989 perustettiin Novart Oy, Suomen ylivoimaisesti suurin keittiötoimija. Petraa valmistava Puuleima yhdistyi tällöin Novartiin.

Pyökki nousi ylivoimaisesti suosituimmaksi puumateriaaliksi. Kaikki piti olla pyökkiä. Keittiön ilmettä piristettiin erilaisilla avohyllyköillä, lasiovilla ja eri materiaalien yhdistely yleistyi. Alakaappeihin alkoi ilmestyä vedettäviä mekanismeja ja erikoiskaappeja hyllykaappien tilalle. Mikroaaltouunit yleistyivät ja pizzasta tuli monen suomalaisen kodin viikonloppuherkku

1990-luku

1991 Petra-keittiöitä valmistava Puuleiman tehdas Tampereella lopetettiin. Nastolassa valmistettava Domino-keittiöt sulautui Petraan ja Petra-keittiöiden valmistus jatkui Nastolassa Novartin tehtaalla. Petra-kuluttajamyynnin jakelukanaviksi nousivat yksityiset KeittiöMestari-myymälät ja talomyynnin puolella aloitettiin yhteistyö Jukka-talomyynnin kanssa.

1998 Novart tuli osaksi kansainvälistä Nobia-konsernia, joka on johtava keittiökalusteiden valmistaja Euroopassa ja yksi suurimpia koko maailmassa.

Ovimalleissa pyökki ja kirsikka alkoivat väistyä ja tilalle tulivat uudet korkeakiiltoiset laminaattiovet.
Suosittua oli liesi- ja astianpesupisteiden sijoittelu nurkkaan ja keittiösuunnittelussa ergonomia piti huomioida, joten astianpesukone ja uuni sijoitettiin korkeammalle. Pienkoneista leipäkone oli 90-luvun alun hittituote.

2000-luku

2002 KeittiöMestari-myymäläketju alkoi purkautua ja Petra-keittiömerkin jakelukanaviksi tulivat yksittäisten K-rauta- ja Rautia-myymälöiden lisäksi Keittiömaailma-myymälät. Talotehdas puolella Petra-keittiöitä toimitettiin Omatalo- ja Puutaloihin

2007 Petra keittiön pääjakelukanavaksi tuli K-raudat ja Rautia-myymälät. Petra-keittiömerkin myynti jatkui myös Keittiömaailma-myymälöissä.

2008 Novartin keittiövalmistus keskittyi vain Nastolan tehtaaseen ja Petra-keittiöt nousi kohdemyynnin ykkösmerkiksi ja samalla siitä tuli myös jälleenmyynnin ykkösmerkki.

Keittiö oli osa kodin muuta isompaa tilaa. Saarekkeet tai niemekkeet ilman yläkaapistoja yhdistivät keittiökalusteet kodin muuhun tilaan. Mustat, tummanharmaat tai aivan puhtaan valkoiset laminaattiovet nousivat suosikeiksi. Kaikki mahdolliset kodinkoneet haluttiin integroida ovien taakse. Jääpalakoneiden ja viinikaappien hankinta oli trendikästä. Laminaattitasoihin ja kivitasoihin yhdistettiin eri paksuisia massiivipuutasoja.

2010-luku

Tällä hetkellä vedikkeettömyyttä esitellään sähköisillä laatikoilla, pomppusalvoilla ja vedikkeettömillä seinäkaapeilla. Ajan ilmiönä on jättää seinäkaapit vaikka kokonaan pois ja keskittää säilytys leveisiin laatikostoihin ja seinälle asennettaviin kiskoihin, johon varustelutaso hankitaan tarpeiden mukaan.

Keittiön ovimalleissa löytyy nyt sekä kiiltävää että rouheaa. Maanläheiset värit kuten tummanharmaa, harmaan eri sävyt ja ruskea toimivat trendiväreinä. Valkoinen edelleen sekä kiiltävänä että mattana.

Viimeisimmät Petra-keittiöiden innovaatiot on suunniteltu pieniin keittiöihin. Uutuustuotteilla sisustetaan keittiön neliöt mahdollisimman tehokkaasti ja nerokkaasti valitsemalla kalusteet, jotka muuntuvat käytön ja tilanteen mukaan. Kuten Size0 tuotteet Plussa- ja Klaffikaappi.

Keittiöiden tuotekehityksessä tapahtuu kaiken aikaa uutta. Keittiöiltä vaaditaan laatua, toimivuutta ja ajanhenkisyyttä. Pääsemme suunnittelemaan ja ideoimaan tuoteinnovaatiomme yhteistyössä Euroopan muiden tytäryhtiöidemme kanssa. Petra-kalusteet suunnitellaan kuitenkin aina suomalaiseen makuun ja käyttöön soveltuviksi.