Keittiötilojen valaistusratkaisut

Lue täältä keittiön valaistuksesta. Voisiko sinunkin keittiösi kaivata lisää valoa?

Petra-keittiöt Arlena luonnonväri tammi ja Ella alumiinikehysovi

Kodin tiloista keittiö on yksi tärkeimmistä valaistuskohteista.

Yleisvalaistuksen lisäksi eri työskentelypisteisiin tarvitaan riittävästi kohdevalaistusta. Kun näkee hyvin on työskentely miellyttävää ja turvallista. Ruokailutila vaatii aina oman valaistuksensa. Mikäli tilat jatkuvat keittiöstä yhtenäisenä tilana muuhun asuintilaan asettaa se myös omat haasteensa valaistuksen sopuisalle jatkumolle. Hyvä valaistus lisää aina asuinmukavuutta ja viihtyvyyttä.

Hyvässä valaistuksessa tilan kokonaisuus, värit ja materiaalit toistuvat oikeanlaisina. Valaistuksen säädettävyydellä ja erilaisilla valaistusratkaisuilla voidaan myös luoda tunnelmaa. Valon tulisi aina olla oikein suunnattua, silmäystävällistä ja häikäisemätöntä.

Entisajan hehkulamppujen tilalle ovat tulleet energiasäästölamput, halogeenit, loistelamput ja ledit. Valaisimet tulisi valita käyttötarkoituksen ja elämäntilanteen mukaan. Lapset, aikuiset ja vanhukset tarvitsevat valoa eri tavalla. Iän myötä värien hahmotus heikkenee ja valon tarve vaan kasvaa. Lapsiperheissä on huomioitavaa valolähteiden lapsi- ja paloturvallisuus.

Tiloja voidaan valaista yleisvalolla, erillisillä työskentelyvaloilla tai tunnelmavalolla. Hyvä jos valaistus on muunneltavissa ja säädettävissä tilanteiden mukaan.

Yleisvalaistukseksi käyvät kattovalaisimet, spotit ja loisteputkivalaisimet. Katon ja seinien kautta voidaan saada epäsuoraa valaistusta.

Paikallisvalaistukseen soveltuvat seinäkaappien alapuoliset loisteputkivalaisimet, halogeenispotit, energiasäästöspotit ja led-ratkaisut. Valaisimet voidaan sijoittaa myös piilottamalla valonlähde esim. kaapistojen päälle, peitelistojen tai seinäkaappien taakse, jolloin valo jakautuu seinien tai katon kautta tasaisesti koko tilaan. Esimerkiksi sokkelitilaan sijoitettu valonauha valaisee epäsuorasti alakaapistojen alta lattiatilan.

Loisteputkivalaisimet ovat pitkäikäisiä ja turvallisia, niistä löytyy värisävyjä, ne ovat tehokkaita ja taloudellisia.

Halogeenivalaisimet ovat hyviä työskentelyvaloja ja kohdevaloja oikein asennettuna. Valonlähteen kuumuuden takia valon ympärille tarvitaan vapaata tilaa, riittävästi jäähtymistilaa myös taakse ja yläpuolella.

Led-polttimot tuottavat vähän lämpöenergiaa, kuluttavat vähän energiaa ja ovat turvallisia. Led-valoilla on pitkä käyttöikä ja hyvät valotehot. Matalan rakenteensa vuoksi ne ovat helppo sijoittaa rakenteisiin. Ledit sopivat hyvin keittiön välitilaan, lasiovellisiin kaappeihin, käytäville ja portaikkoihin.