Tassujen rapinaa kodin lattioilla

Lemmikki on perheenjäsen, joka tarvitsee myös tilaa. Katso vinkit koiratalouteen!

Tassujen rapinaa kodin lattioilla - Petra-keittiöt

Vinkkejä koiratalouksiin

Koira tai kissa on monessa suomalaisessa kodissa kuin perheenjäsen. Siksipä lemmikin olemassaolo kannattaa huomioida varsinkin suunniteltaessa uuden kodin sisustusta ja hankittaessa kalusteita.

Lemmikin ruokailu hoidetaan usein keittiössä tai kodinhoitohuoneessa. Ensimmäisenä tietysti ruoka- ja vesikupeille olisikin hyvä löytää rauhalliset sijaintipaikat, missä kupit eivät ole kulkuväylillä vaan esimerkiksi keittiön tai kodinhoitohuoneen työtason alla.

Entä missä säilytät koiran ruokia, missä säilytät alustoja joilla pilkot lemmikin ruuat jne? Pienessä keittiössä koiran muonat voi säilyttää vaikka erillisissä kauniissa purnukoissa. Mikäli säilytystilaa on enemmän, käy säilytyspaikoiksi vedettävät roska-astiat ja kaappien tai komeroiden korilaatikostot. Mikäli keittiöön sopii esim. halkolaatikko, on se oivallinen paikka isojen ruokasäkkien säilyttämiseen.

Myös sokkelilaatikot ovat mainio paikka lemmikin ruuille ja tarvikkeille. Kylmäkalusteisiin ja pakastimiin varataan usein myös tietty hylly lemmikin ruuille. Pikkusiivoojina koira ja kissa pitää toki pöydän aluset murusista puhtaana.

Lemmikki viettää usein yksin kotona monta tuntia päivässä ja saattaa loikoilun sijaan keksiä viihdettä itselleen. Esillä olevien irtotavaroiden harkittu sijoittelu on paikallaan. Piensähkölaitteet ja putoavat särkyvät esineet kannattaa pitää paikoissa, joista ne eivät pääse tippumaan. Useampi, villi lemmikki vielä yhdessä voi leikin tiimellyksessä saada kodin täysremonttiin ja jopa loukata itsensä.

Mikäli lemmikit ovat kookkaita ja niillä on tapana nousta pöydän ovia vasten, kannattaa keittiöoven materiaaliksi valita mieluummin kalvo-ovi esim. laminaatti kuin maalattu ovi. Kynsimisen jäljet kun näkyvät ennen pitkää ovien pinnoissa.

Eteistiloissa koiran talutushihnoille ja koiranvaatteille olisi hyvä olla omat paikkansa. Oma naulakon osa tai komeron kori mihin tarvikkeet laitetaan ulkoilun jälkeen. Ihanneratkaisu kodin tilojen puhtaana pysymisessä on eteistilojen yhteyteen sijoitettu suihkutusallas, missä kuraisen lemmikin voi tarvittaessa suihkutella puhtaaksi tai ainakin paikka pyyheliinalle tassujen kuivaamiseen. Kotieläimiä suihkutellaan ja pestään myös kylpytiloissa, joten pesutarvikkeet ja pyyheliinat myös siellä tarvitsevat omat paikkansa.