Keittiötrendit vuonna 2022 - hyvinvointia ja hybridikotia

Poikkeuksellinen aika on luonut uusia vivahteita myös asumiseen. Vuonna 2022 toiveina ovat hybridikoti, elämää kestävä keittiö ja rauhalliset värit yllättävillä yksityiskohdilla.

Luonnonläheiset sävyt - Huurre
  1. Moneksi muuntuva hybridikoti

Kodin rooli on muuttunut ja vaikuttanut vallitseviin trendeihin ja siihen, mitä kaipaamme kodilta. Koti taipuu nykyään ravintolaksi, työpisteeksi ja rauhan tyyssijaksi. Inspiraatiota haetaan ulkopuolelta kahviloista, ravintoloista, spasta ja toimistoista, mutta kasvavassa määrin myös ympäröivästä luonnosta.

- Keittiöihin haetaan elämyksellisyyttä ja arjen luksusta, esimerkiksi kattamalla pöytä sävy sävyyn tyylikkäästi keittiön kanssa, kertoo A la Carte- ja Petra-keittiöitä valmistavan Novart Oy:n kaupallisen tuotevalikoiman päällikkö, sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen.

Keittiöiden suunnittelussa käytetään yhä enemmän luovuutta, hyödynnetään tehokkaasti neliöitä, luodaan ravintolakokemusta ja halutaan mahdollistaa laatuaika perheen tai ystävien kanssa. Erilaiset tilaratkaisut tarjoavat vastauksen näihin toiveisiin, kuten Pocketti-kaappi, taittuvat taskuovet ja sokkelilaatikko. Seinä- tai kattohyllyillä voidaan rikastuttaa tilaa keittiön kiinteiden elementtien lisäksi.

  1. Elämää kestävä keittiö

Vastuullisuustietoisuus näkyy yhä enemmän. Keittiöiden ostajat haluavat tehdä valintoja, jotka ovat kestäviä ja terveellisiä niin itselle kuin ympäristölle. Tuotantoketjulta odotetaan läpinäkyvyyttä ja tietoa ratkaisujen ympäristövaikutuksista.

- Vastuullisuus kuuluu myös keittiösuunnitteluun. On tärkeää, että vastuullisuus huomioidaan keittiön toiminnoissa esimerkiksi kodin jätelajittelun ja sitä kautta materiaalien kierrätyksen kautta. Yhtä tärkeää ihmisille on valita vastuullinen keittiötoimittaja, Kokkonen mainitsee.

Sesonkiluotoinen ajattelu ja lyhytaikaiset keittiöratkaisut ovatkin jäämässä paitsioon. Ihmiset ovat valmiita sijoittamaan enemmän Premium-tason tuotteisiin, jotka ovat personoidumpia ja kestävämpiä. Materiaaleina suosittuja ovat esimerkiksi kivi- ja kvartsitasot.

Lisäksi kasvava tietoisuus ympäristöstä on saanut ihmiset pitämään parempaa huolta tuotteista: korjaamaan ja uudelleenkäyttämään niitä. Minimalistinen ajattelu on yhä vahvaa myös kodeissa.

  1. Rauhallisia värejä ja rohkeutta

Keittiöiden värityksellä halutaan kuvastaa myös omaa persoonaa. Trendiväreinä ovat mm. beige, lämmin harmaa ja luontoon yhdistettävät maanläheiset värit. Persoonallisuutta ja leikittelyä tarjoaa Rytmi-keittiökonsepti, jonka avo- ja umpiosilla saa luotua keveyttä ja valoisuutta.

Sisustusratkaisuissa hyödynnetään upeita orgaanisia materiaaleja: bambua, korkkia, hamppua ja puuta. Värimaailma sointuu yhteen ilman suuria kontrasteja. Materiaaleista löytyy myös erilaisia yksityiskohtia, esimerkiksi puuta luonnollisessa muodossaan tai musta pistorasia yllättävänä yksityiskohtana.

Kodin toivotaan olevan harmoninen kokonaisuus, mutta rohkeita värivalintojakin mahtuu mukaan! Keittiötä voi piristää esimerkiksi upealla karpalon värillä, joka on raikas ja näyttävä valkoisen rinnalla, pehmeämpi puun sävyjen kanssa.

  1. Hyvinvoinnin ja rauhan lähde

Keittiöt edustavat yhä enemmän hyvinvointia, tuovat esille persoonallisuutta ja edustavat laatua sekä ajatonta designia. Sisustus muovautuu rauhallisemmaksi pehmeiden muotojen, rauhallisten värien sekä luonnollisten ja antibakteeristen materiaalien käytön kautta.

- Materiaalien valinnoilla vaikutamme myös fyysiseen hyvinvointiimme. M1-luokitellut materiaalit takaavat päästövapaamman sisäilman. Hyvinvointi on myös henkistä – mielenrauha ja onnellisuus ovat meille tärkeitä. Hyvät materiaalit ja toimivat ratkaisut ovat elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä, kertoo Kokkonen.

Valaistuksen haaveillaan edustavan luonnon omia valoja ja valaistuksia. Myös ilmanlaadun seurantaan ja ilman puhdistamisteknologiaan kiinnitetään enemmän huomiota. Koteihin ja keittiöihin halutaan nyt huomaamatonta teknologiaa, joka tekee työnsä – mutta jää arjessa haluttaessa taka-alalle. Tähän tarpeeseen vastaa esimerkiksi sähköisesti nouseva ja laskeva kulmamekanismi.

Myös muut yllättävät ratkaisut auttavat arjessa ja ovat piilossa, silloin kun haluamme. Plussa-kaappi tarjoaa ylimääräistä pöytätasoa ja säilytystilaa, huomaamatta!

Luokka: Blogi